شیمی گیاهان دارویی

مطالعه تداخل داروهای شیمیایی

تداخل دارویی چیست؟

منظور از تداخل دارویی عوارض ناخواسته‌ای است که از ترکیب و مصرف هم‌زمان دو یا چند دارو ناشی می‌شود. این عوارض وقتی هر یک از داروها به تنهایی مصرف شوند، رخ نمی‌دهند.

تداخل دارویی می‌تواند بین داروهای مختلف، بین داروهای تجویز شده توسط پزشک با داروهای بدون نسخه، بین داروها ی شیمیایی و گیاهی، داروهای مکمل و حتی مکمل‌‌های ویتامینی، بین داروها و برخی خوراکی‌ها و غذاها رخ دهد.

برخی تداخلات دارویی معمول و حتی مفید هستند. مانند وقتی که دارویی می‌تواند قدرت داروی دیگری را افزایش داده یا عوارض آن را کاهش دهد.

– مثال ):

گاهی برای کاهش عارضه‌ی تهوع در برخی داروهای ضد درد ، آن را با یک داروی ضد تهوع ترکیب می‌کنند.

در برخی تداخلات دارویی، یک دارو می‌تواند از اثربخشی داروی دیگر بکاهد. برای مثال قرص‌های جلوگیری از بارداری می‌توانند اثر برخی آنتی‌بیوتیک‌های مشخص را کاهش دهند.

مثالی دیگر):

 آهن و کلسیم موجود در خوراکی‌هاومکمل‌های ویتامینی و داروهای ضد اسید معده، در معده به آنتی بیوتیک‌ها چسبیده و جذب آنها به داخل خون جلوگیری می‌کنند.( پس مصرف شیر با آنتی بیوتیک هرگز!

مثالی دیگر):

گاهی عوارض ناشی از تداخل دارویی می‌تواند دردسر ساز و مشکل آفرین باشد. به طور مثال وقتی فردی داروهای ضدانعقاد مصرف می‌کند، اگر به طور سرخود به مصرف دارویی گیاهی بپردازد که تقویت کننده‌ی اثر ضد انعقادی باشد، می‌تواند دچار خونریزی داخلی شود!

برخی تداخلات داروی ناشی از کمبود ارثی آنزیم‌هایی است که برای سوخت و ساز دارو مورد نیاز هستند.

  • نوشیدنی‌های الکی نیز یکی از خوارکی‌های متداخل با داروها هستند. اگر الکل مصرف می‌کنید باید از عدم تداخل آن با داروها مطمئن شوید. این مسئله بسیار مهم است.

تداخلات دارویی بسیار وسیع هستند و هر چه فرد تعداد بیشتری دارو مصرف کند، خطر این تداخلات افزایش می‌یابد.

ساده‌ترین راه آن است که در مراجعه به پزشکی آگاه و یک دارو شناس است،

ترکیب داروهای افسردگی با مُسکن‌ها——————

برخی داروهای افسردگی میزان ترشح ماده شیمیایی شادی‌زا موسوم به سروتونین را در مغز افزایش می‌دهند. همزمان نیز برخی مُسکن‌ها تاثیری مشابه دارند و در نتیجه افزایش شدید این ترکیب شیمیایی در مغز موجب آشفتگی و تشویش، بالا رفتن دمای بدن و افزایش ضربان قلب و تنفس می‌شود.

ترکیب مُسکن‌ها با داروهای ضداضطراب———————–

ترکیب این داروها به عنوان ترکیبات کُندکننده عملکردهای بدن عمل می‌کنند که در مواقع احساس درد یا در هنگام اضطراب موجب آرامش فرد می‌شوند اما این داروها از آنجا که می‌توانند ضربان قلب و تنفس را نیز به شدت پایین بیاورند مصرف همزمان آنها ممکن است عواقب مرگباری داشته باشد.

ترکیب داروهای کاهنده‌کلسترول با داروهای ضدقارچ——–

افرادی که سابقه ابتلا به عفونت مخمر را داشته‌اند با داروی «فلوکونازول» که نوعی داروی ضدقارچ است آشنا هستند. همچنین استاتین‌ها از داروهای کاهنده کلسترول و جزو پرمصرف‌ترین انواع داروهای تجویزی در جهان هستند که در صورت مصرف همزمان با داروهای ضدقارچ به ضعف شدید ماهیچه‌ای یا آسیب کلیوی منجر می‌شوند.

ترکیب سه‌گانه مُسکن‌ها با داروهای ضداضطراب و داروهای شل‌کننده عضلات

پزشکان می‌دانند ترکیب این سه دارو کشنده است اما این امکان وجود دارد که برخی بیماران به دلیل مراجعه به پزشک‌های مختلف و تجویز همزمان این داروها، آنها را به طور ناخواسته و تصادفی با هم مصرف کنند که در این صورت جان خود را به طور جدی به خطر می‌اندازند.

نمایش بیشتر

رضا جاویدی

-متولد آذر 56 شیراز -کارشناس کشاورزی -مربی و پژوهشگرطب سنتی نوین -مدیریت عطاری جاویدی با 20 سال تجربه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
Don`t copy text!